it Kiskarácsony, nagykarácsony - Boldog Halloweent!

    Boldog Halloweent!

Boldog Halloween-t minden rajongónak. Igaz, hogy ez egy, főleg Amerikában ünnepelt hagyomány, a gyökerei azonban Európában, konkrétan a keltáknál találhatóak. ...
Blog dátuma: 2017-10-31
Látogatók: 508 fő

Ha tetszik oszd meg: Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

Honnan ered a "Halloween" szó?
Amerikában a világ összes kultúrája megtalálható, ezért az ünnepek a legkülönfélbb hagyományokat ötvözik. Ilyen a Halloween is.  A "Halloween" szó All Hallows’ Evening angol kifejezésnak az ősszevonása, ami a mindenszentek előestéjét jelenti. 
 
Miért kell a jelmez?
Úgy tartották, hogy November elsején az elhunyt lelkek visszatérnek, hogy élő testet keressenek és megszállják azt. Mivel az élők nem akartak megszállottak lenni, ezért minden tüzet kioltottak otthonaikban, hogy azok nemkívánatosak, hidegek legyenek.
Eztután jelmezt öltöttek, körbeparádézták a szomszédságot, hogy ezzel elijesszék a szellemeket, akik testet keresnek. Úgy tartották, hogy ha ijesztő maskarába bújnak, akkor nem szállják meg a szellemek a testüket.
 
Honnan ered a töklámpás?
Mivel ezen az éjszakán nem csak szellemek szabadulnak el, hanem gonosz lelkek és manók is kószálnak, az emberek rokonaik védelme érdekében 
ijesztő arcokat festettek a lopótökre. A töklámpást egyébként az íreknek köszönhetjük. A mese szerint , egy Jack nevű ember (aki csaló volt és hírhedt volt iszákosságáról is) 
felcsalta a Sátánt egy fára, amibe aztán Jack belefaragta a kereszt jelét, így a Sátán csapdába esett: nem tudott lemászni. Megegyeztek,  hogy ha Jack leengedi, soha többé nem kísérti meg. Így is lett. Miután Jack meghalt, nem engedték be a Mennybe bűnei miatt, de a Pokolba  sem nyert bebocsátást imént említett tréfája miatt. Kapott viszont az ördögtől egy darab parazsat, hogy azzal világítson a sötétben. Ezt 
a parazsat Jack belehelyezte egy kifaragott marharépába, hogy tovább tartson. Mikor az írek Amerikába vándoroltak, marharépa helyett a tököt kezdték kivájni, mert abból több volt.
 
Honnan ered a "csokit vagy csalunk?"
Ezen az éjjelen tündérek is eljönnek. Ők nem jók, de nem is rosszak. Ezen az estén a tündérek koldusnak álcázzák magukat és házról házra járnak koldulni. Akik adtak nekik élelmet, azokat megjutalmazták, akik viszont becsapták előttük az ajtót, számíthattak némi kellemetlenségre. De más információk szerint, azért jártak házról házra, mert úgynevezett "lélek pogácsákat" gyüjtenek. A lélek csak akkor juthat a mennyországba,ha imákat mondanak érte. Minden pogácsa egy-egy ima a lélekért. Minél többaz ima, annál nagyobb az esélye, hogy a lélek a mennybe jut.